divendres, 27 de març del 2009

No som una minoria

Els estudiants burlen els mossos canviant el recorregut de la manifestació contra Bolonya



Els estudiants i professors que s'han manifestat avui al vespre per Barcelona han canviat el recorregut de la manifestació, desconcertant així els mossos d'esquadra, que hores abans havien blindat el centre de de la ciutat amb tanques metàl·liques per preparar el dispositiu que controlaria la mobilització (vegeu-ne el vídeo). Els estudiants convocants havien anunciat que passarien per la Rambla, però finalment han anat fins a Sants, on uns deu mil manifestants (5.000, segons la policia) han acabat la mobilització amb crítiques a l'actuació de la policia de la setmana passada i amb proclames contra Bolonya (vegeu aquest vídeo del final de la manifestació). I en aquest altre vídeo un estudiant, una professora i el cantant Titot expliquen els motius que els han portat a participar-hi.

Els organitzadors, segons que han explicat, tenien un servei d'ordre propi que s'encarregava de dissuadir els possibles grups violents que hi puguin assistir. Arnau Mallol, del SEPC, ha explicat a VilaWeb que, tot i que dimarts havien assegurat que baixarien per la Rambla, avui, veient 'l'ampli desplegament de la policia i els comunicats oficials d'Interior', havien preferit d'evitar aldarulls. 'Si no ens deixen passar, no passarem', ja havia dit un dels portaveus de les assemblees d'estudiants.

Els col·lectius convocants havien fet una crida perquè els manifestants no portessin banderes, tot i que finalment se n'han vist algunes, ni anessin encaputxats. El departament d'Interior havia dit que en cap cas no toleraria el pas per la Rambla.

Però sorprenentment la manifestació, enlloc de sortir de la plaça de la Universitat pel carrer Pelai en direcció a la Rambla, ho ha fet cap al carrer d'Aribau. Els mossos s'han desplegat a corre-cuita a la Ronda de Sant Antoni, tement que els manifestants intentessin encaminar-s'hi, però la marxa ha pujat pel carrer d'Aribau. L'han seguit fins al carrer de la Diputació, que han agafat en direcció a la plaça d'Espanya. Es tractava d'un recorregut que ja tenien preparat, tot i que ha agafat els mossos per sorpresa.

La manifestació ha deixat el carrer de la Diputació per pujar pel carrer Calàbria fins a la seu d'Esquerra Republicana de Catalunya, on han desplegat i penjat una pancarta que reclamava la dimissió del conseller d'Innovació, Universitats i Empreses, Josep Huguet. Després, la marxa ha continuat fins a l'Avinguda de Roma, on ha enfilat cap a la plaça de Sants. Allà els han rebut membres d'alguns col·lectius i moviments socials del barri que han llançat focs artificials a tall de benvinguda. Tots junts han continuat pel carrer de Sants fins que han girat cap a la plaça d'Osca, on els col·lectius de Sants havien preparat una tarima per a fer-hi els parlaments finals.

A la plaça d'Osca, dos representants d'associacions de Sants, el professor de filosofia de la UB Santiago López Petit, una representant dels estudiants i un representant del sindicat obrer andalús han llegut els manifestos finals, encoratjant els estudiants a continuar les mobilitzacions. A la manifestació no hi ha hagut pas incidents i, tot i que l'helicòpter de la policia i els antiavalots la seguien, s'han vist ben pocs mossos d'esquadra. La protesta, amb crits demanant la dimissió dels consellers Joan Saura i Josep Huguet, ha transcorregut amb un ambient festiu.

Protestes en altres ciutats

Ahir hi va haver manifestacions en altres ciutats del país contra el pla Bolonya i en solidaritat amb els estudiants que es mobilitzaven a Barcelona. Un centenar d'estudiants es va concentrar davant del rectorat de la Universitat de Lleida i també ahir a migdia centenars d'estudiants es van concentrar a València davant la facultat de Geografia i Història i uns tres-cents van ocupar el rectorat de la UV durant vint minuts per a criticar les càrregues policíaques de la setmana passada. A Girona, un centenar d'estudiants es va concentrar davant la seu d'ICV, a la carretera de Barcelona, que van tallar durant vint minuts. Diversos joves vestits de blanc es van estirar a terra formant amb els seus cossos la paraula 'prou' mentre els companys cridaven proclames contra els mossos i la càrrega policíaca de Barcelona. Després van anar fins a la plaça del Vi, on van llegir un manifest.

http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3562220

1 comentari: